Congrid lanserar BIM-programvara

Congrid har tagit BIM Viewer -verktyget till marknaden, och därmed gjort det enkelt att bläddra igenom 3D-modeller på mobila enheter.

”Våra kunder har inte varit helt nöjda med BIM:s tidigare surfverktyg på marknaden. Därför ville vi ta fram ett verktyg som motsvarade våra kunders behov,” förklarar Congrids produktchef Matti Huusko.

Congrids BIM Viewer är en mobilapplikation framtagen för att bläddra igenom byggnadsinformationsmodeller. Med hjälp av applikationen kan 3D-modeller visas snabbt och enkelt på byggarbetsplatsen. När du navigerar i modellen kan den för projektet avsedda områdeshierarkin användas. Då tas användaren till rätt platsvy i modellen med några få knapptryck.

”Problemet med andra liknande program har varit att det har varit svårt att navigera i de utmanande förhållanden som råder på en byggarbetsplats. Vi fokuserade på att lösa problemet så att det skulle gå enkelt, snabbt och problemfritt att använda produkten på byggplatsen,” säger Huusko.

När områdeshierarkin länkas till BIM ansluts även all data till en större enhet. Congrid förser redan sina kunder med BIM-data via en API.

”När det gäller produktutveckling fokuserade vi bara på den mobila fältversionen av BIM Viewer för byggplatser. Vi skapade ett verktyg som kan användas av alla som arbetar på byggplatsen från byggarbetare till chefer.”

Enligt en undersökning utförd av Congrid, skrivs 3D-planer fortfarande ut på papper på byggarbetsplatser. Det är på grund av att det tidigare inte har funnits något tillräckligt enkelt BIM-surfverktyg som alla kunde använda. Oavsett om syftet är att jämföra byggnadsmodeller med varandra och utföra arbete eller att få intressant information om föremålet inför installation kommer Congrid att göra informationen tillgänglig för alla inom några sekunder.

”Vi kommer att fortsätta utveckla BIM Viewer i framtiden med. Vi har planer på att använda 3D-modeller mer omfattande som en del av Congrids produkter,” avslöjar Huusko.