Emil Rosenberg bidrar till byggbranschens digitalisering

Emil Rosenberg

Ett slumpartat möte med en bekant på stan ändrade riktningen för Emil Rosenbergs liv. Med en bakgrund som både hantverkare och arbetsledare passade rollen som säljspecialist på Congrid helt perfekt.

Från hantverkare till säljspecialist

25-åriga Emil jobbar idag som säljspecialist på Congrid i en mångfacetterad roll som är en mix av byggbranschen och sälj. Men vägen dit var inte rak. Direkt efter gymnasiet stötte Emil på en gammal bekant som erbjöd honom både lägenhet och jobb på en snickarfirma. Han arbetade som hantverkare fram till 2019 när hans tredje axeloperation påminde honom om verkligheten.

– Jag kom till insikten att jag inte kunde gå och bära tunga saker på arbetet eftersom min kropp tog stryk, och sökte mig därför till en utbildning i stället, säger Emil.

Emil valde att studera vidare på en yrkeshögskola i Linköping, Teknikhögskolan. Där läste han den tvååriga utbildningen till produktionsledare. Emil, som beskriver sig själv som en praktiskt lagd person, arbetade ungefär tre dagar i veckan hos Serneke parallellt med studierna. Efter utbildningen blev det flytt hem till Stockholm igen och det gick, som tidigare i Emils liv, snabbt att erbjudas ett nytt arbete.

– Jag sprang på min gamla arbetsgivare som frågade vad jag gjorde nu för tiden. När jag berättade om min utbildning erbjöd han mig ett jobb som arbetsledare och inom några dagar var jag anställd och ledde ett byggprojekt i Stockholmsregionen.

Tidsbristen skapade problem

Som arbetsledare arbetade Emil väldigt analogt, och prioriterade sällan att göra klart egenkontrollerna – det var för tidskrävande att hinna med alla pärmar och utskrifter. Det var tufft att arbeta så mycket som krävdes av jobbet, och Emil var redo för förändring. Under praktikperioden i sin utbildning hade han fått använda Congrid som verktyg, vilket skapade ett intresse för hur digitaliseringen skulle kunna förändra hela byggbranschen.

– Det är fortfarande väldigt analogt i byggbranschen, men vi har börjat se tendenser att branschen försöker genomgå ett skifte till mer digitala lösningar. Under min tid som arbetsledare hade jag sparat mycket tid genom att använda en digital lösning som Congrid.

Emil porträtt och Congrid i app

Digitalisering av processerna hade sparat tid

På grund av sitt intresse för digitalisering av byggbranschen kontaktade han Congrids säljchef, och blev snabbt kallad till arbetsintervju med vår VD Timo Makkonen. Nu har Emil arbetat hos Congrid sedan våren 2022 och idag arbetar han både med försäljningen i Sverige och är med och påverkar hur Congrids programvara utvecklas.

– Eftersom Congrids plattform ursprungligen skapades för den finska byggsektorn hjälper jag utvecklarna att se till så att plattformen är anpassad för Sveriges lagar och regler. Som på alla it-bolag sker det en kontinuerlig utveckling av tjänsten, och här har jag exempelvis varit med och påverkat hur hanteringen av egenkontrollerna fungerar.

Nu fortsätter både Emil och Congrid att erbjuda byggbranschen en möjlighet att digitaliseras. Utvecklingstakten är hög och många företag i byggbranschen har börjat få upp ögonen för digitalisering och hur det kan hjälpa dem att frigöra tid till annat, och i förlängningen växa som bolag. Vill du också vara en del av framtiden? Ta kontakt med Emil direkt.

Emil

Emil Rosenberg
Sales & Accounts Specialist

+46 79 079 1371
emil.rosenberg@congrid.se